listopada 16, 2021

Missisippi Mud Cake - ekstremalnie czekoladowe ciasto

 

Jesień to pora, kiedy spożycie czekolady mocno wzrasta 😊 Sama nie jestem specjalnie czekoladolubna, więc tego ciasta nie przygotowuję za często, jednak w tym roku, gdy tylko wieczory zaczęły się wydłużać, moja ochota na jego spożycie wzrosła do tego stopnia, że nie miałam wyjścia – musiałam zaopatrzyć się w sklepie w cztery tabliczki gorzkiej czekolady i szybciutko je upiec! 
Ciasto jest ekstremalnie czekoladowe, niespecjalnie słodkie i przyjemnie wilgotne. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by zaspokoić dzienną ochotę na czekoladę, więc i starczy go na długo. Ja po upieczeniu podzieliłam je na trzy kawałki, z czego dwa włożyłam do zamrażalki, więc teraz, gdy tylko przyjdzie mi ochota, mogę szybko znowu po nie sięgnąć 😊 
Jeśli jesień to pora roku, kiedy też Wasza potrzeba czekolady jest mocniej zauważalna, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
 
Składniki (tortownica 22cm średnicy)
Ciasto:
  • 180ml wody
  • 250g masła
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g kakao
  • 4 jajka
  • 120ml maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • 250g białego cukru
Polewa:
  • 100ml śmietanki 36%
  • 125g gorzkiej czekolady
 
Przygotowanie (10 minut + ok. 1h pieczenia + oblanie polewą po wystudzeniu):
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C z termoobiegiem lub do 170 stopni C bez termoobiegu.

Średniej wielkości garnek stawiamy na palniku o średniej mocy. Wlewamy do niego wodę, wrzucamy masło, połamaną na kostki czekoladę i kawę, mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia. Garnek ściągamy z pieca, odstawiamy na chwilę, by masa lekko przestygła.

W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę i proszek. W drugiej misce jajka łączymy z maślanką i olejem, najlepiej zrobić to widelcem. Wsypujemy cukier, mieszamy. Wsypujemy mąkę z dodatkami, mieszamy (tu łatwiej będzie już dużą łyżką lub warzechą). No koniec wlewamy masę maślano-czekoladową, to również delikatnie ze sobą mieszamy.

Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy w całości papierem do pieczenia, wlewamy do niej masę, wyrównujemy i wkładamy do pieca na 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyciągamy, studzimy w formie, najlepiej na kratce.


Kiedy ciasto jest już mniej więcej ostudzone, przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy, kiedy jest już ciepła dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na chwilę odkładamy. Ciasto uwalniamy z formy i papieru, przekładamy na talerz lub paterę i na wierzchu i po bokach rozprowadzamy łyżką polewę. Zostawiamy ciasto, by polewa zastygła i gotowe, można kroić kawałki i wcinać! Smacznego!
 

Przechowywać w temperaturze pokojowej, do trzech dni na pewno utrzyma świeżość (dłużej nie wiem, po trzech dniach już go nie było 😉)
 


Źródło przepisu: mojewypieki.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz