lutego 10, 2019

Makaron z rukolą i pomidorkami

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych przepisów na ekspresowy, bardzo smaczny i w dodatku zdrowy makaron, który ostatnio bardzo często gości na moich talerzach. Robi się go z dosłownie kilku składników, a smakuje wybornie! Sami spróbujcie!



Składniki (2 porcje, czas przygotowania: ok. 20 minut):

  • dwie porcje ulubionego makaronu spaghetti, najlepiej pełnoziarnistego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 plasterki szybki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej/lub innej ulubionej surowej podsuszanej 
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • żółto
  • sól, świeżo mielony pieprz, oliwa
  • parmezan do posypania


Przygotowanie:
W garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (ok. 7-8min). Podczas gdy makaron się gotuje, obieramy i rozgniatamy czosnek, szynkę kroimy na kawałki i wrzucamy razem z czosnkiem na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oliwy. Podsmażamy do lekkiego zarumienienia obydwu składników, ściągamy z pieca. Rukolę myjemy, osuszamy, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki (zależy jakiej są wielkości). Rukolę i pomidorki wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, lekko solimy, mieszamy. Po tym czasie makaron powinien już być gotowy - odcedzamy, zostawiając 1/4 szklanki wody z makaronu. Pozostawioną wodę wlewamy z powrotem do garnka, garnek stawiamy na ciepłym palniku (w stali 5 stopniowej - na 1), wrzucamy makaron, zalewamy śmietanką, mieszamy. Dodajemy szynkę z czosnkiem, żółto, ściągamy z palnika i energicznie mieszamy, aż sos ładnie oblepi makaron. Do garnka wrzucamy rukolę z pomidorkami, mieszamy. Potrawę wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i podajemy. Smacznego!




Źródło przepisu: Kwestia Smaku, przepis minimalnie zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza