marca 24, 2019

Dorada z warzywnym spaghetti


Składniki (2 porcje):
  • 1 duża dorada lub 2 małe (u mnie 2, ok. 0,5kg całość)
  • 1-2 łyżki kaparów
  • ½ pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • cukinia
  • marchewka
  • mały por
  • 50ml wody
  • oliwa 
  • sól, pieprz




 Przygotowanie (ok. 1h):
Doradę myjemy, osuszamy i filetujemy: koniecznie ostrym nożem nacinamy skórę ryby przy skrzelach i wzdłuż kręgosłupa. Nożem podważamy mięso od strony głowy i odseparowujemy od szkieletu powoli, spokojnymi pociągnięciami noża. Powtarzamy czynność z drugiej strony. Po odcięciu filetów od kręgosłupa nie powinno zostać wiele ości, pozostałe wyrywany pęsetą. Każdy filet ponownie płuczemy i osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy i przygotowujemy warzywne spaghetti. Marchewkę obieramy, warzywa kroimy obieraczką na cienkie paski (chyba że posiadamy elektryczny spiralizer). Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy wodę, dodać 1 łyżkę mocno schłodzonego masła i doprawiamy solą i pieprzem. Do powstałej emulsji przekładamy warzywne spaghetti i podgrzewamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące (jakieś 8-10min). 
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy połówki dorady skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż skórka będzie chrupiąca (ok. 3-4 minuty). W końcowej fazie smażenia dodajemy kapary, posiekany koperek i masło. Przewracamy dorady na drugą stronę (mięsem do dołu), wyłączamy ogień i na chwilkę jeszcze zostawimy rybą na patelni. Przekładamy na talerze razem z warzywnym spaghetti. Smacznego!

Źródło przepisu: książka kucharska „Ryby są super” wyd. Lidl, przepis zmodyfikowany









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz