czerwca 06, 2019

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem


Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje pełnoziarnistego makaronu tagliatelle (ok. 200g)
  • 150-200g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g wędzonego łososia (ja używam wędzonego na gorąco, w jednym kawałku)
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • cytryna do skropienia

Przygotowanie (15min):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przeważnie 8 minut). Jeśli używamy mrożonego szpinaku to rozmrażamy go na patelni. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy na średniej wielkości kawałki. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy łososia i znowu chwilkę smażymy. Dodajemy szpinak i odcedzony makaron, polewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, skrapiamy cytryną i podajemy, smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz