lutego 14, 2019

Kasza pęczak z pieczonymi warzywami i boczkiem



Te danie zawsze przygotowuję, kiedy wiem, że przez kolejne 2 dni nie będę miała czasu robić obiadu. Można jest spokojnie przygotować wieczorem, a później przez 2 dni już tylko odgrzewać. Jest pyszne, sycące i oczywiście zdrowe! Kasza, warzywa, trochę boczku dla smaku i voila - można się cieszyć dobrym obiadem!


Składniki (4 duże porcje, czas przygotowania ok. 45min):

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej pęczak (200g)
  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 2 czerwone cebule
  • ok.400-450g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 100g wędzonego surowego boczku (zapomniałam dodać na zdjęciu, ja kupuję ten w plasterkach)
  • rozmaryn, tymianek, papryka ostra, sól, pieprz
  • oliwa
Składniki na sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzona papryka, sól, pieprz


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (piekę z termoobiegiem). Przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 5min, odcedzamy. Cukinie kroimy w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka, pieczarki na 4-6 części, boczek w kostkę. Wszystkie te składniki wrzucamy na blachę z pieca przykrytą papierem do pieczenia, oblewamy oliwą, solidnie oprószamy ziołami, szczyptą ostrej papryki, solimy, pieprzymy. Mieszamy (najłatwiej rękami) i wkładamy do pieca na 25-30 minut.
W tym czasie gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przeważnie 15min). Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, wyciskamy do miseczki, dodajemy wszystkie płynne składniki (cytrynę, sos sojowy, miód, oliwę), dosypujemy ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, sól i pieprz - przyprawy mają się wybić ponad słodycz miodu.
Ugotowaną kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy upieczone warzywa, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Danie gotowe, można się delektować! :)


źródło przepisu: moje gotowanie, wydanie specjalne 3/2017, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza