lutego 27, 2019

Pączki pieczone




Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 50g świeżych drożdży
  •  100ml letniego mleka
  • 50g cukru
  •  370g mąki pszennej tortowej
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170g miękkiego masła
  • ulubiona twarda marmolada
  • mąka do podsypania
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Składniki na lukier:
  • sok z połówki pomarańczy
  • kilka łyżek cukru pudru


Przygotowanie (przygotowanie 25min, wyrastanie 2h15min, pieczenie 15min):
Przygotowujemy rozczyn – drożdże wrzucamy do małego garnuszka, posypujemy cukrem, zalewamy mlekiem i rozgniatamy. Dodajemy 3-4 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20min, przykryte ściereczką. Po tym czasie do miski wrzucamy mąkę, sól, dodajemy rozczyn, lekko mieszamy łyżką. Dodajemy jajka i ugniatamy. Gdzie ciasto jest już dobrze wymieszane, dodajemy po łyżce masła i dalej ugniatamy, aż ciasto będzie ładne, błyszczące (jest dosyć luźne). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie na blachę do pieczenie wykładamy papilotki (takie jak do muffinek, 5cm średnicy) . Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 0,5cm, wycinamy kółka dużą szklanką. Na środek kładziemy pełną łyżeczkę marmolady, ciasto lekko naciągamy i sklejamy rogi. Nadajemy kształt kuli i odkładamy do papilotki. Gdy uformujemy wszystkie pączki, przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30min. Piec nagrzewamy do 180 stopni C. Gdy pączki urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i wkładamy do pieca na ok. 15min. Wyciągamy, odstawiamy na ok. 10min do ochłodzenia, po tym czasie lukrujemy pędzelkiem. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Źródło przepisu kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza