marca 17, 2019

Makaron z cukinią i szpinakiem


To drugi z moich dyżurnych makaronów:)  Danie robi się ekspresowo, jest pyszne, sycące, zdrowe i do tego wege! Czy muszę zachęcać dalej? :) Powiem jeszcze, że składa się z niewielu składników, które w mojej kuchni zawsze są pod ręką. Wypróbujcie, może u Was też wskoczy na listę ulubionych przepisów!


Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje makaronu pełnoziarnistego świderki lub penne (ok. 200g)
  • cukinia
  • 3-4 garście szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 3 ząbku czosnku
  • ok. 60g tartego parmezanu
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie
  • sól, pieprz



Przygotowanie (20min):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 7-8min). Cukinię kroimy w słupki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 1-2 łyżek oliwy z pomidorów oraz obranymi ząbkami czosnku, porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy kilka minut do zarumienienia cukinii. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to rozmrażamy go na patelni. Świeży wykładamy na durszlak i przelewamy gorącą wodą z makaronu. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Gotowy makaron odcedzamy, do garnka po makaronie wrzucamy cukinie, przeciśnięty czosnek i oliwę z patelni. Dodajemy pomidorki i parmezan, makaron ze szpinakiem i 1-2 łyżki oliwy z pomidorków. Całość przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy kilka razy garnkiem, tak by cała zawartość ładnie się wymieszała. Danie przekładamy na talerzu i podajemy, smacznego!




Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza