marca 03, 2019

Ryba w papilotach z cukinią, pomidorem i ajvarem


Dzisiaj propozycja kolejnego obiadu, który idealnie nadaje się do odgrzewania – ryba w papilotach z cukinią, pomidorem i ajvarem! Całość przygotowuję sobie wieczorem dzień wcześniej i odgrzewam przez kolejne dwa dni na patelni z pokrywką podlane małą ilością wody (na tyle by utworzyła się para). Danie smaczne, lekkie i sycące, z przepyszną soczystą rybą! Do tego z małą ilością tłuszczu i bez smażenia! Serdecznie polecam!




Składniki (4 porcje):
  • 4 małe lub 2 duże filety białej chudej ryby (u mnie morszczuk), mrożoną wcześniej rozmrozić
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • cukinia
  • pomidor
  • słoiczek ajvaru
  • tymianek, bazylia, sól i pieprz
  • oliwa


Przygotowanie (przygotowanie 15min, gotowanie i pieczenie 50min):
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej 30min). Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy, pieprzymy, oprószamy tymiankiem i nacieramy oliwą z obydwu stron. Cukinie kroimy na 12 plastrów, pomidor na 8 plastrów. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Do ugotowanego ryżu dodajemy sos sojowy i masło, mieszamy. Na blachę z piekarnika kładziemy 4 kawałki papieru do pieczenia (u mnie prostokąty na szerokość blachy na połowę długości) i rozkładamy na nie równo ryż. Na ryż kładziemy rybę, ją smarujemy czubatą łyżką ajvaru, na to kładziemy po 3 plasterki cukinii i 2 plasterki pomidora na każdą paczuszkę. Warzywa solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem i bazylią i skrapiamy oliwą. Papier do pieczenia zwijamy na rogach, tak by utworzył zamknięte paczuszki. Wkładamy do piekarnika na ok. 20min. Smacznego!



Źródło przepisu : kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza