marca 20, 2019

Sałatka warzywna z bagietką czosnkową


Dzisiaj propozycja na pyszną, zdrową kolację, która nie tylko dostarcza organizmowi tak bardzo potrzebną porcję warzyw, ale też zapewnia dużą przyjemność dla podniebienia! Składa się z kilku składników i chyba nie muszę dodawać, że robi się ją ekspresowo? Do tego podaję czosnkową bagietkę na ciepło (kupuję w Biedronce, na pewno zdrowiej byłoby zrobić samodzielnie, ale wieczorem już mi się bardzo nie chce...) i gotowe! 

Składniki (2 porcje):
  • połowa główki sałaty masłowa
  • 1 duży pomidor
  • ½ średniej wielkości zielonego ogórka
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka majonezu (w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • bagietka czosnkowa


Przygotowanie (10min):
Bagietkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 180 stopni C na 10min). Sałatę myjemy, kroimy na średniej wielkości kawałki (tylko nożem ceramicznym lub plastikowym! Jeśli takiego nie posiadamy, to sałatę należy porwać ręcznie na kawałki), wrzucamy do miski. Pomidor, ogórek i paprykę myjemy (paprykę wcześniej oczyszczamy z gniazd nasiennych) i kroimy na średniej wielkości kawałki, wrzucamy do miski. Lekko solimy, mocno doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz ziołami, dodajemy łyżkę majonezu (lub jogurtu) i mieszamy. Podajemy razem z ciepłą bagietką. Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza