kwietnia 20, 2019

Bułki pszenno-orkiszowe


Składniki (9 bułek):
  • 250 g mąki orkiszowej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • ulubione ziarna do posypania


 Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: do niedużego garnuszka wrzucamy drożdże, posypujemy cukrem. Zalewamy letnią wodą (ok. 50-100ml) i rozgniatamy do rozpuszczenia  drożdży. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Obie mąki mieszamy z rozczynem w misce. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto przez kilka chwil (ok. 3min) by było miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawimy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, dzielimy na równe części (ok.95-100g każda) i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 300 stopnie C. Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, obsypujemy ziarnami. Wkładamy do pieca na ok. 15 minut. Studzimy i zajadamy! Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com, przepis zmodyfikowany








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz