kwietnia 20, 2019

Migdały w białej czekoladzie i cynamonie oraz orzechy karmelowe z przyprawami



MIGDAŁY W BIAŁEJ CZEKOLADZIE I CYNAMONIE
Składniki:
Ok. 100g blanszowanych migdałów
2 białe czekolady
4 łyżki mleka w proszku
Cynamon do obtoczenia

Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy (najwygodniej w mikrofalówce), dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałeczki powstałej masy i obtaczamy w niej migdały. Odkładamy na talerzu lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po obtoczeniu wszystkich migdałów, wysypujemy cynamon na talerzyk i obtaczamy w nich migdały. Pozostawiamy do zaschnięcia.


ORZECHY W KARMELU Z CYNAMONEM I KARDAMONEM
Składniki:
Ok. 400g orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki wody
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7-10 minut. Na grubej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wodę, gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie lepki brązowy karmel. Ściągamy z palnika, dodajemy orzechy i przyprawy i mieszamy. Wykładamy na blaszkę w odstępach do wystygnięcia.

Źródło przepisu na orzechy: Moje Gotowanie wydanie specjalne 5/2018



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz