kwietnia 07, 2019

Spaghetti bolognese


Składniki (6 porcji):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 2-3 duże pomidory
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano, bazylia, sól, pieprz
  • oliwa
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty (ok. 100g na osobę)
  • parmezan do posypania


Przygotowanie (przygotowanie 15-20min, gotowanie ok. 2h):
Obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. W dużym garnku rozgrzewany 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy. Seler kroimy w małą kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucamy do garnka, chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso w dwóch partiach, przesmażamy do zbrązowienia. W międzyczasie pomidory parzymy w gorącej wodzie, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, chwilę podsmażamy. W bulionie rozpuszczamy koncentrat pomidorowy, wlewamy do garnka, passatę również. Wsypujemy cukier, łyżeczkę oregano, trochę bazylii, solimy i konkretnie doprawiamy pieprzem. Całość zostawiamy pod przykrywką na małym ogniu na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszamy.
Na 10 minut przed końcem gotowania sosu przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente ok. 7 minut w osolonej wodzie). Makaron odcedzamy, przekładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz