kwietnia 11, 2019

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i cukinią



Składniki (2 porcje):
  • 400-450g ziemniaków
  • 100-150g wędzonego łososia (w jednym kawałku)
  • 1 cukinia
  • 80-100g sera camembert
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, masło
  • parmezan do posypania (ok. 20g)



Przygotowanie (przygotowanie 15min, pieczenie 15min):
Piec nagrzewamy do 190 stopni C. Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. W międzyczasie kroimy łososia w kostkę, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy cukinię, podsmażamy ok. 2 minut. Ser camembert kroimy w kostkę. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, polewamy śmietanką i dorzucamy ser camembert, mieszamy aż się rozpuści. Łyżką odlewamy do szklanki 2-3 łyżki płynu z patelni, w nim rozpuszczamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i całość z powrotem wylewamy na patelnię, mieszamy aż masa będzie gęsta. Dodajemy żółtko, patelnię ściągamy z ognia i energicznie mieszamy, tak by żółto oblepiło powstałą masę. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na spód wykładamy odcedzoną połowę ziemniaków, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na ziemniaki wykładamy cukinię, posypujemy łososiem, przykrywamy resztą ziemniaków. Całość posypujemy parmezanem i wkładamy do pieca na 15minut. Wykładamy zapiekankę na talerze i podajemy, smacznego!



Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza