maja 09, 2019

Ciaper kapusta z duszonym mięsem



Składniki ( 4 porcje):
MIĘSO
  • ok. 600g szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki ziarenek pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • esencja knorr do duszonych mięs
  • 600ml gorącej wody


CIAPER KAPUSTA
  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków (tak jak na puree na 2 dni)
  • 400g kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 100g boczku wędzonego (używam w plastrach)
  • sól, pieprz


Przygotowanie (1h 20min):
Zaczynamy od mięsa. Szynkę myjemy, kroimy na 6-8 plastrów. Rozbijamy lekko tłuczkiem, solimy, pieprzymy, obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, krótko smażymy mięso z obydwu stron (po 2 minuty z każdej strony). Mięso odkładamy, patelnię myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę razem z przyprawami. Dodajemy pozostałe 3 łyżki mąki, zalewamy wodą, dodajemy esencję i wykładamy mięso tak by mniej więcej było przykryte sosem. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około godzinę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do garnka z wodą. Przepłukujemy świeżą wodą, zagotowujemy w osolonej wodzie i gotujemy około 12-15min do miękkości. 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i odcedzoną kapustę. Dodajemy kilka kropel wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości ok. 10-15min, od czasu do czasu mieszając, pilnujemy żeby kapusta cały czas miała kilka kropel wody w garnku, by się nie przypaliła. Kroimy pozostałą cebulę i boczek w kostkę, przesmażamy na suchej patelni do ładnego zarumienienia. Ziemniaki odcedzamy, rozgniatamy na puree, dodajemy do miękkiej już kapusty, mieszamy. Dodajemy boczek z cebulą, mieszamy. Wykładamy ciaper kapustę na talerzu, obok nakładamy mięso i całość polewamy obficie sosem z mięsa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz