czerwca 21, 2019

Owocowo-śmietankowe domowe lody na patyku


Składniki (8 sztuk):
Warstwa owocowa
  • 250g owoców leśnych (u mnie jagody, maliny, truskawki, czereśnie), ew. mogą być same truskawki. Owoce mogą być świeże lub mrożone
  • 100ml mleka
  • 70g miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Warstwa śmietankowa
  • 200ml śmietanki 36%
  • 100ml mleka
  • 30g cukru

Przygotowanie (10min + kilka godzin na zmrożenie):
Zaczynamy od warstwy owocowej – w garnuszku podgrzewany mleko, owoce i miód – do dokładnego rozpuszczenia miodu jeśli używamy owoców świeżych, jeśli mrożonych – do momentu aż owoce się rozmrożą i podgrzeją. Całość wlewamy do blendera i miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, próbujemy czy masa jest lekko kwaskowata – jeśli nie to dodajemy jeszcze trochę cytryny.
Garnuszek myjemy i przygotowujemy w nim warstwę śmietankową – 100ml śmietanki podgrzewamy razem z cukrem, aż ten się nie rozpuści, mieszamy by się nie przypaliło. Ściągamy z palnika, dodajemy resztę śmietanki i mleko, mieszamy dokładnie, najlepiej trzepaczką.
Foremki na lody uzupełniamy do połowy warstwą śmietankową, uzupełniamy po brzeg warstwą owocową. Wkładamy patyczki i całość wkładamy do zamrażalki na kilka godzin. By łatwo wyciągnąć loda z foremki wystarczy zanurzyć go w ciepłej wodzie na dosłownie kilka sekund. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz