lutego 17, 2019

Bułki orkiszowo-żytnie


 Bułeczki z mąki orkiszowej i żytniej są niesamowicie smaczne, pachnące i długo zachowują świeżość. Poza tym są naładowane witaminami i składnikami mineralnymi! Mąka orkiszowa to mąka z najlepszej odmiany pszenicy, uznawana za żywność prozdrowotną, zawiera dużo witaminy B, żelaza, manganu i miedzi. Za to mąka żytnia jest bogata w kwas foliowy, wapno, potas, cynk i żelazo. Wszystko to jest obleczone w chrupiącą i aromatyczną skórkę... brzmi pysznie, prawda?


Składniki (9 bułek, czas przygotowania: 20min, czas leżakowania ciasta: 2h15min, czas pieczenia 15min):
  • 50g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 115g mąki żytniej typ 720
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300ml letniego mleka
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 25g roztopionego masła
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: do małego garnuszka wrzucamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy ok.50-100ml mleka i rozgniatamy drożdże (najlepiej palcami) do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ok. 30g mąki pszennej i mieszamy. Garnuszek z rozczynem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki i sól, do tego dodajemy rozczyn i lekko mieszamy. Wlewamy resztę mleka i zagniatamy ciasto. Jak już cała mąka zostanie uformowana w kulkę, to dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy całość kilka chwil (ok. 3-4min) do otrzymania ładnego, pulchnego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy bułeczki (9 bułek ok. 95g każda), rozkładamy w równych odstępach na blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia i znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30min do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (piekę z termoobiegiem). Wkładamy bułki i pieczeniu ok. 15min. Ostudzić i można zajadać! :)



Źródło przepisu: Moje Wypieki, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza