lutego 21, 2019

Kruche rogaliki z marmoladą



Składniki (2 blachy ciastek, ok. 40-50 sztuk):
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 ½ łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • twarda marmolada o ulubionym smaku
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie (20-30min, 1-3h chłodzenia, 15min pieczenia):
Wszystkie wymienione składniki oprócz marmolady zagniatamy w misce do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 2-3h, lub ok. 40min w zamrażalce ( u mnie 40min w lodówce, 20min w zamrażalce). Piec nagrzewany do 190 stopni C, ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek, odrysowujemy kółko ciasta od dużego obiadowego talerza, najlepiej nożem do pizzy. Każdy placek dzielimy na 8 części, na najszerszym brzegu ciasta kładziemy po ½ - 1 łyżeczce marmolady i zwijamy ku najcieńszemu końcowi. Brzegi ciasta lekko sklejamy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych, niedużych odstępach. Czynność powtarzamy do całkowitego wykończenia ciasta. Pełną blachę ciasteczek wkładamy do nagrzanego pieca (u mnie z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15min. Wyciągamy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w puszce. Smacznego!

Źródło przepisu mojegotowanie.pl, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza