Składniki (2 blachy ciastek, ok. 40-50 sztuk):
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
- 1 ½ łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- twarda marmolada o ulubionym smaku
- cukier puder do posypania
Przygotowanie (20-30min, 1-3h chłodzenia, 15min pieczenia):
Wszystkie wymienione składniki oprócz marmolady zagniatamy w
misce do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i
chłodzimy w lodówce ok. 2-3h, lub ok. 40min w zamrażalce ( u mnie 40min w
lodówce, 20min w zamrażalce). Piec nagrzewany do 190 stopni C, ciasto dzielimy
na 3 części, każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek, odrysowujemy kółko
ciasta od dużego obiadowego talerza, najlepiej nożem do pizzy. Każdy placek
dzielimy na 8 części, na najszerszym brzegu ciasta kładziemy po ½ - 1 łyżeczce
marmolady i zwijamy ku najcieńszemu końcowi. Brzegi ciasta lekko sklejamy i
kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych, niedużych
odstępach. Czynność powtarzamy do całkowitego wykończenia ciasta. Pełną blachę ciasteczek wkładamy do nagrzanego pieca (u mnie z termoobiegiem) i
pieczemy ok. 15min. Wyciągamy, studzimy i oprószamy
cukrem pudrem. Przechowujemy w puszce. Smacznego!
Źródło przepisu mojegotowanie.pl, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz