marca 10, 2019

bulion warzywny i sałatka jarzynowa


 Bulion warzywny to moja baza do zup, wszelkiej maści risotto, sosów itp. - coś co jest niezbędne w mojej kuchni. Zdrowy wywar bez chemii, bez zbędnych dodatków i bez mięsa. A z ugotowanych warzyw najczęściej robię sałatkę jarzynową - świetnie sprawdza się jako kolacja lub jako dodatek do obiadu np. do kotleta schabowego.


Składniki (na ok. 3l bulionu):
  • 3 marchewki
  • 4 pietruszki
  • Seler
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • por
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • zielenina: natka pietruszki, koperek, doniczki lubczyku i pół doniczki tymianku
  • przyprawy: 4-5 listków laurowych, 1 ½ ,łyżeczki ziela angielskiego, 2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach, 7-8 goździków, ok. 2 łyżeczek soli
  • 2 łyżki masła
  • ok. 4l wody



Przygotowanie (przygotowanie 20min, gotowanie 2h):
Wszystkie warzywa obieramy (prócz selera naciowego) i kroimy na duże kawałki (prócz czosnku). W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie przyprawy oprócz soli, chwilkę podsmażamy, po czym wrzucamy wszystkie warzywa. Klika razy mieszamy, a gdy ładnie się zarumienią, dodajemy zieleninę i dalej smażymy. Po kilku minutach posypujemy solą, a gdy warzywa zaczną puszczać soki, zalewamy wodą. Czekamy do momentu, aż bulion zawrze, zmniejszamy gaz na minimum, tak by lekko bulgotał. Zostawiamy na ok. 2h. Po tym czasie wyławiamy warzywa, a bulion odcedzamy przez gazę do nowego garnka. Przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.

Źródło przepisu: książka kucharska Kuchnia Polska, opracowanie zbiorowe biedronka.pl, przepis zmodyfikowany


PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ


Składniki (4-6 porcji):
  • marchewka, pietruszka, seler z bulionu
  • 2 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Przygotowanie (ok.10-15min):
Ziemniaki obieramy ze skórki, jajka ze skorupki. Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać do 3 dni szczelnie zamkniętą w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz