kwietnia 14, 2019

Kasza pęczak z warzywami po meksykańsku



Składniki (4 duże lub 6 mniejszych porcji):
  • 2 woreczki kaszy pęczak (200g)
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 większa cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • mozzarella do posypania
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, oregano, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki (można zamienić na 1/3 łyżeczki chilli – tak było w moim wypadku)
  • sól, pieprz, oliwa


Przygotowanie (20-25min):
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (15-20min). W garnku rozgrzewamy oliwę, cebulę obieramy i kroimy  w kostkę, paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i także wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy i rozgniatamy, dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podsmażamy (ok.3-4min). Dodajemy ugotowaną kaszę, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy wodą, dodajemy do garnka, tak samo postępujemy z kukurydzą. Chwilkę całość podgrzewamy, ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerze, posypujemy mozzarellą i podajemy – smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza