kwietnia 25, 2019

Makaron ze szparagami i cukinią


Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje makaronu pełnoziarnistego typu penne lub świderki (ok. 200g)
  • pęczek szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 125g mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz



Przygotowanie (15-20min):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (same pękają w odpowiednim miejscu), myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi, oprószamy solą i podsmażamy około 3 minut. W tym czasie cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i cukinie wrzucamy do szparagów, mieszamy, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i chwilę całość podsmażamy. Mascarpone wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, sól i pieprz i mieszamy (najlepiej tutaj posłużyć się mikserem). Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy masę z mascarpone i mieszamy aż ładnie oblepi warzywa. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy. Smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz