kwietnia 04, 2019

żurek śląski


Składniki (4 duże porcje):
  • duży kawałek boczku surowego wędzonego (ok. 0,5kg)
  • 1,75-2l wody
  • marchewka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 pieczarek
  • zakwas na żurek
  • sól, pieprz, majeranek
  • ziemniaki (2-3 ziemniaczki na osobę)
  • łyżka masła



Przygotowanie (ok. 45-50min):
Boczek zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20-30min do
miękkości, następnie wyciągamy go z wody. W czasie kiedy boczek się gotuje, przygotowujemy
ziemniaki – obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wody. Przepłukujemy, wodę solimy i gotujemy  całość ok. 15-20min do miękkości. Do garnka z wodą po boczku wrzucamy obraną i pokrojoną w  półplasterki marchewkę i pokrojone pieczarki. Gotujemy 10-15min do miękkości. W międzyczasie kroimy jajka i boczek (odkrawamy tłuszcz i skórę, kroimy same mięso), pod koniec gotowania wrzucamy do zupy. Wiewamy zakwas, zagotowujemy, przyprawiamy łyżeczką majeranku, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Ziemniaki tłuczemy z łyżką masła, rozdzielamy do miseczek, zalewamy żurem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz