maja 12, 2019

Ciasto bananowo-orzechowe (chlebek bananowy)


Składniki (mała keksówka, ew. można podwoić porcje i upiec w długiej 35cm keksówce):
  • 25g daktyli
  • 50g orzechów włoskich
  • 250g bananów (ok. 3-4 sztuki)
  • 100g masła
  • 80g białego cukru
  • 50g brązowego cukru
  • 2 małe jajka
  • 125g mąki pszennej tortowej
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Przygotowanie (10min, pieczenie 50min):
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (u mnie z termoobiegiem). Daktyle i orzechy siekamy, banany obieramy i rozgniatamy (robię to mikserem, jest najszybciej). Masło miksujemy z cukrami, aż będzie puszyste. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia. Małą formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasta. Wkładamy do nagrzanego pieca na 45-50min (do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy w formie, dopiero po ostygnięciu wykładamy na talerz lub paterę. Smacznego!

Źródło przepisu: moje gotowanie poleca 2/2014, przepis zmodyfikowany


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz