Składniki (mała keksówka, ew. można podwoić porcje i upiec w długiej 35cm keksówce):
- 25g daktyli
- 50g orzechów włoskich
- 250g bananów (ok. 3-4 sztuki)
- 100g masła
- 80g białego cukru
- 50g brązowego cukru
- 2 małe jajka
- 125g mąki pszennej tortowej
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie (10min, pieczenie 50min):
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (u mnie z
termoobiegiem). Daktyle i orzechy siekamy, banany obieramy i rozgniatamy (robię
to mikserem, jest najszybciej). Masło miksujemy z cukrami, aż będzie puszyste.
Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia. Małą formę keksówkę
wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasta. Wkładamy do nagrzanego
pieca na 45-50min (do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy w formie, dopiero
po ostygnięciu wykładamy na talerz lub paterę. Smacznego!
Źródło przepisu: moje gotowanie poleca 2/2014, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz