maja 05, 2019

Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym




Składniki (2 duże porcje):
  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
  • ok. 200-250g kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa, sól, pieprz
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie (15-20min):
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przeważnie 15min). Świeże kurki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i czosnek, przesmażamy. Po 2 minutach dodajemy kurki (mrożone rozmrożą się od razu na patelni), solimy, pieprzymy, podsmażamy. W tym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła, wbijamy jajka, tak by żółtka pozostały nienaruszone, soli. Do kurek dodajemy ugotowaną kaszę, natkę pietruszki, polewamy lekko oliwą, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Kaszę wykładamy na talerze, na nią nakładamy jajka. Podajemy, smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz