Składniki (2 duże porcje):
- 2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
- ok. 200-250g kurek świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa, sól, pieprz
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie (15-20min):
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
(przeważnie 15min). Świeże kurki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Cebulę
obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy. Na patelni
rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i czosnek, przesmażamy. Po 2 minutach
dodajemy kurki (mrożone rozmrożą się od razu na patelni), solimy, pieprzymy, podsmażamy.
W tym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła, wbijamy jajka,
tak by żółtka pozostały nienaruszone, soli. Do kurek dodajemy ugotowaną kaszę,
natkę pietruszki, polewamy lekko oliwą, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy
jeszcze solą i pieprzem. Kaszę wykładamy na talerze, na nią nakładamy jajka.
Podajemy, smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz