Składniki (6 paczuszek – 2-3 osoby):
- 12 zielonych szparagów (przeważnie jeden pęczek)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 6 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej czy jakiejkolwiek innej surowej suszonej
- tarty ser do posypania szparagów (żółty, parmezan czy inny ulubiony)
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa, przyprawa tzatziki
Przygotowanie (20min, w tym 15min pieczenia):
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Odłamujemy twarde
końcówki szaragów, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy na desce,
polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na 6
kawałków (jak się da to kwadratów). Owijamy po 2 szparagi w szynkę parmeńską,
kładziemy po przekątnej na kawałku ciasta francuskiego, posypujemy serem i
sklejamy boki ciasta, tak by obtoczyło szparagi (robimy taką paczuszkę).
Kładziemy całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do
nagrzanego pieca na 15 minut. W tym czasie robimy sos czosnkowy: czosnek
obieramy, rozgniatamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy jogurt i majonez, solimy,
pieprzymy, doprawiamy lekko przyprawą tzatziki, mieszamy, odstawiamy. Upieczone
paczuszki wykładamy na talerz, podajemy z sosem czosnkowym. Pyszne zarówno na
ciepło jak i przekąska na zimno. Smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz