maja 19, 2019

Szparagi w cieście francuskim



Składniki (6 paczuszek – 2-3 osoby):

  • 12 zielonych szparagów (przeważnie jeden pęczek)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej czy jakiejkolwiek innej surowej suszonej
  • tarty ser do posypania szparagów (żółty, parmezan czy inny ulubiony)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa, przyprawa tzatziki

Przygotowanie (20min, w tym 15min pieczenia):
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Odłamujemy twarde końcówki szaragów, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy na desce, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków (jak się da to kwadratów). Owijamy po 2 szparagi w szynkę parmeńską, kładziemy po przekątnej na kawałku ciasta francuskiego, posypujemy serem i sklejamy boki ciasta, tak by obtoczyło szparagi (robimy taką paczuszkę). Kładziemy całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego pieca na 15 minut. W tym czasie robimy sos czosnkowy: czosnek obieramy, rozgniatamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy jogurt i majonez, solimy, pieprzymy, doprawiamy lekko przyprawą tzatziki, mieszamy, odstawiamy. Upieczone paczuszki wykładamy na talerz, podajemy z sosem czosnkowym. Pyszne zarówno na ciepło jak i przekąska na zimno. Smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz