maja 02, 2019

Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym


Składniki (4 tortille):
  • 1 duży lub 2 małe filety z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy gyros
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta przyprawy tzatziki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • ½ dużego zielonego ogórka
  • 8-12 listków sałaty masłowa
  • 4 placki tortilli
  • oliwa, sól, pieprz



Przygotowanie (20-30min):
Kurczaka myjemy, odcinamy błonki, kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do miski, wsypujemy przyprawę do gyrosa, trochę soli, pieprz i polewamy 3-4 łyżkami oliwy. Mieszamy i zastawiamy. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek obieramy, rozgniatamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do tzatzików, mieszamy i odstawiamy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, oczyszczamy i myjemy, kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy na nią kurczaka i podsmażamy z każdej strony (2-3 minuty), dodajemy paprykę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Podsmażamy całość o 5 minut. W tym czasie pomidor myjemy, kroimy na półplasterki, to samo robimy z ogórkiem. Tortille podgrzewamy lekko na patelni lub w mikrofalówce (ja zawsze zawijam placek w folię spożywczą i władam do mikrofalówki na ½ minuty). Na talerzu okładamy pasek folii aluminiowej, na nią kładziemy placek tak by folia była pod nim na 2-3cm od spodu. Na placek wykładamy sałatę, na środek mięso z warzywami, posypujemy pomidorem i ogórkiem, polewamy sosem czosnkowym. Tortille zawijamy (najpierw dół, później boki) i zawijamy w folię spożywczą, tak by łatwo ją było trzymać w ręce. Podajemy, smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza