lipca 14, 2019

Kruche ciasto truskawkowe z płatkami owsianymi



Składniki (blacha 24x36cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • 180g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 700g truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie (10-15min + 40 min pieczenie):
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Truskawki odszypułkowujemy i myjemy. Większe dzielimy na kawałki, dodajemy do niech mąkę ziemniaczaną i mieszamy, tak by owoce się w niej obtoczyły.  Pozostałe składniki łączymy ręcznie w misce, zagniatamy do powstania kruszonki. Trochę więcej niż pół wykładamy na blachę wyłączoną papierem do pieczenia, ugniatamy na blasze ręką, tak by nie było dziur. Na ciasto wykładamy w miarę równomiernie truskawki i posypujemy pozostałą porcją ciasta. Wkładamy do pieca na ok. 40 minut, wyciągamy, studzimy i oprószamy cukrem puder. Podajemy, smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz