stycznia 10, 2022

Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami

 

Rok 2022 kulinarnie zacznijmy przepisem na super-szybkie risotto, które od ponad pół roku co najmniej raz w tygodniu gości na moim stole. Przygotowanie jest banalnie proste, to tylko kilka składników, 20 minut w kuchni i gotowe! W międzyczasie, gdy ryż wchłania bulion, znajdzie się jeszcze kilka chwil na poczytanie książki 😉 Szybko, zdrowo, pysznie i wege – czy może być coś lepszego? 😊

Składniki (2 porcje):
  • 1 cebula
  • 150g ryżu do risotto (u mnie firmy Kupiec - o taki, klik!)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • ok. 30g parmezanu (kawałek ok. 3cm)
  • 6-7 kawałków pomidorów suszonych w oleju lub oliwie (u mnie najzwyczajniejsze, z Carrefoura - o takie, klik!)
  • 100ml wina białego wytrawnego (można pominąć, wtedy wystarczy dodać o 100ml bulionu więcej)
  • 500ml bulionu warzywnego (np. z tego przepisu - klik!, ew. kostkę bulionową)
  • 2 łyżki masła
  • oliwa, pieprz, sól

Przygotowanie (ok. 20 minut):
Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach do miseczki. Odstawiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy na tarce o grubych oczkach do miseczki, odstawiamy. Cebulę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. 

Duży garnek stawiamy na kuchence, wlewamy około 2-3 łyżek oliwy i wrzucamy 1 łyżkę masła, nastawiamy na dużą moc palnika. Kiedy masło się rozpuści wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy i lekko podsmażamy (około 1-2 minuty) po czym wsypujemy ryż. Mieszamy, pozwalamy mu się chwilkę posmażyć, w tym czasie kroimy pomidory w kostkę. Ryż zalewamy winem, mieszamy i czekamy aż wino odparuje, po czym wrzucamy do garnka przygotowane już pomidorki i cukinię. Lekko solimy, mieszamy, smażymy około 3-4 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki zaczynają się przylepiać do dna garnka zalewamy około 1/3 przygotowanego bulionu, mieszamy i pozwalamy mu się wchłonąć. Czynność powtarzamy dwa razy, do wlania i wchłonięcia całego bulionu. 

Po tym czasie, gdy potrawa jest już gęsta i zaczyna przywierać do dna garnka, zmniejszamy ogień, wrzucamy pozostałą 1 łyżkę masła i parmezan, dodajemy świeżo zmielony pieprz do smaku (ja lubię dodać go całkiem sporo), mieszamy, pozwalamy jeszcze przez 2-3 minuty potrawie się pogrzać i nakładamy do miseczek. Podajemy i zajadamy – smacznego!

 

Źródło przepisu: @zdrowo_w_15_minut, przepis zmodyfikowany 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz